Egebjerg by og omegn

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Login
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

Isefjordens sidste fisker

2. juni @ 10:00 - 15:00

100kr.

Hvad betyder Isefjorden for det lokale liv i Odsherred, og hvad betyder det levede liv langs kysten for fjorden?

Da jeg flyttede til Grønlands Huse i 1990érne fiskede Frode og Hans i mindre omfang stadig fra Frode og Annas fiskeplads. De kunne fortælle om konvojsejlads fra Grønlandshuse med deres fangster af fisk, ål og fjordrejer ind til Holbæk fiskeauktion -Andelsforeningen Fiskernes Fællessalg som blev stiftet i 1924 og lukkede i starten af 1990´erne, – hvor den sidste erhvervsfisker på Egebjerghalvøen havde nedlagt sit erhverv. I dag er fjorden en skygge af sig selv, næsten ingen fjordrejer og meget få melder om fisk. Selv brunalger og krabber trives dårligt.

Siden 80´erne har det ikke skortet på advarsler om, hvordan kvælstofudledning til Isefjorden vil ødelægge dens økologiske system. Alligevel har politikerne endnu ikke gjort noget for at begrænse  industrilandbrugets udledninger til kystmiljøet.

For at få et overblik over Isefjordens rolle som spisekammer og økonomisk back up fra 1950´erne til i dag har vi inviteret pensioneret journalist og bierhvervsfisker Nis Olsen fra Kystliv i Holbæk til at fortælle om fiskeriets fangster og økonomiske betydning for området.

Civilingeniør og dykker Jan Henningsen har løbende filmet livet under vandet i Isefjorden, og viser sine billeder af  bunden før og efter det aktuelle iltsvind. Han  vil desuden komme ind på sit nyeste projekt med at måle udledningerne af pesticider mm, og giver sit bud på hvordan de påvirker livet under vandet.

Havbiolog Gunni Ærtebjerg har været ansat gennem 30 år i  DMU med ansvar for overvågning af forureningen i de danske farvande. Han fortæller om hvordan han i 80´erne beviste at tab af kvælstof fra landbruget  var styrende for miljøtilstanden i fjorde og hav, og gør os klogere på hvilke tiltag der skal til for at genskabe en god økologisk tilstand i Isefjorden igen.

Borgmester Karina Vincentz vil gerne bidrage til at redde livet i Fjorden. Hun kommer og fortæller om kommunens politiske muligheder for regulering indenfor miljøområdet, om sin ide med Fjordnetværket, og hvor kommunens samarbejde med  landmændene er  landet i forhold til at mindske udledningen af kvælstof og pesticider til Isefjorden.

Program

10.00- 10.15 Ankomst 

10.15 – 11.00 Nis Olsen bierhvervsfisker, medlem af bestyrelsen i Kystliv Holbæk, giver os et tilbageblik på livet langs kysten og på Isefjorden siden 1950´erne – op til i dag. 

11.15 – 12.00 Jan Henningsen, civilingeniør og sportsdykker viser billeder han gennem en årrække har taget under dykning ved Kongsøreskov og Sandskredet, og som viser hvad iltsvind i fjorden gør ved livet på bunden. Han var en af de første der forsøgte at få myndighederne til at forstå at livet i i Isefjorden igen var belastet af iltsvind.  

12.00 – 13.00 Frokost pause. Servering af forskelligt godt fra havet og haven garneret med sprødstegt tang 

13.00 – 13.45 Gunni Ærtebjerg, havbiolog, medlem af DNO og gennem 30 år ansat i Danmarks Miljøundersøgelser som ansvarlig for forureningsovervågningen af de danske farvande. Hvad mener han om udviklingen og myndighedernes mulighed for regulering? Og kan han give et bud på hvordan vi får livet tilbage i fjorden? 

13.45 – 14.15 Kaffe og te  

14.15 – 14.45 Borgmester Karina Vincentz er inviteret til at fortælle om kommunens politiske muligheder for at redde livet i Fjorden. Hun søgte at etablere ” Fjordnettet”, et netværk bestående af de kommuner der har kyst ned til fjorden. Hvad er meningen med netværket og hvordan er det gået? Hun vil også gøre os klogere på hvordan samarbejdet med landmændene om at begrænse udledningerne til vandmiljøet forløber.

 14.45- 15.00 Afrunding og spørgsmål. 

Pris 100 kr pr person inklusiv frokost med strandkrabbe suppe og andet godt fra havet. Tilmelding ved betaling til MobilPay nummer 4149HG.  Begivenheden er arrangeret af Odsherred Inspirationsmarked i samarbejde med DNO

Detaljer

Dato:
2. juni
Tidspunkt:
10:00 - 15:00
Pris:
100kr.

Arrangør

Odsherred Inspirationsmarked
Phone
23239003
Email
maibrit09@outlook.dk

Sted

Egebjerg Kultur- og Forsamlingshus
Ved kirken 4
Egebjerg, 4500 Denmark
+ Google Maps
Phone
21 57 30 64
Se Sted hjemmeside

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Log ind